44% minder energieverbruik voor Friese supermarkt met koel- en vriesinstallaties van Freor

Sjouke Wijnsma is eigenaar van supermarkt ‘Alles ûnder ien dak’, gelegen in het Friese dorp Eastermar. Eerder dit jaar schakelde hij Koelservice van Tol in voor nieuwe koel- en vriesinstallaties van Freor. Sjouke: “Ik ben zeer tevreden over de service, het fijne contact én de kwaliteit van de koelingen.”

De koelingen en vriesinstallaties in de supermarkt van Sjouke waren aan vervanging toe. “De groothandel waar ik een nieuwe oven en gril vandaan haalde, adviseerde me om voor de koelingen contact op te nemen met Koelservice van Tol.” En dat deed Sjouke. “Accountmanager Paul Wertwijn heeft me vervolgens hun Freor koelingen en het hydroloop-systeem laten zien bij twee supermarkten in Delft. Tot dan toe was ik niet bekend met dit duurzame systeem.”

Dubbelglas-deuren op Freor koelinstallaties

Sjouke werd enthousiast en al snel kwamen hij en Paul tot een deal. De offerte werd getekend en in mei werden de koelingen geleverd en geïnstalleerd. “Het is echt prachtig geworden. Het ziet er strak uit. Nieuw is dat we nu dubbelglas-deuren op de koelingen hebben. Onze oude koelingen waren open. Ik was even bang dat bezoekers die deurtjes lastig zouden vinden, maar ze raakten er gelukkig snel aan gewend.”

Minder energieverbruik door Freor koelingen

“In juni zag ik al direct resultaat over de maand mei. Het energieverbruik was gedaald met maar liefst 44%! Voorheen moesten we veel stoken met warm weer. Nu met de deuren houden we de kou in de koeling. In de winkel hebben we nu ook een constante temperatuur. Dat is voor mijn klanten ook fijner.”

Fiscaal voordeel met de energie-investeringsaftrek (EIA)

“Omdat ik investeer in energiezuinige koelingen die werken op een milieuvriendelijke koudemiddel, profiteer ik van fiscaal voordeel via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Ook krijg ik nog extra subsidie vanuit de overheid. In combinatie met het lagere energieverbruik, verdien ik de investering in de Freor koelingen snel terug. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.”

Geen machinekamer nodig

“Een groot voordeel is dat we geen machinekamer meer nodig hebben. De motor zit namelijk in de Freor koelingen verwerkt. Voorheen stond de machinekamer op de zolder boven de winkel. Daar werd het altijd erg warm. Nu hebben we veel ruimte over. Dat biedt natuurlijk weer mogelijkheden.”

Goede service

Sjouke is erg blij met de service van Koelservice van Tol. “Ik kreeg een scherpe aanbieding in de offerte en heb nooit gesteggel gehad over meerwerk. Prijs is prijs en afspraak is afspraak. De service was goed, de mannen van Koelservice van Tol denken in oplossingen. En ook fijn: na de installatie ruimden ze alles weer netjes op. Zo kon mijn winkel na de verbouwing snel weer open.”

Koeling supermarkt - Freor

Kennismaken?

Heb je een vraag? Of wil je kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact op.