Het nieuwe koelen

Koelservice van Tol B.V. is exclusief importeur en servicepartner van Freor: een internationale fabrikant van koelmeubels voor alle type winkels.

Ben je benieuwd of je jouw koudemiddel nog mag gebruiken over een aantal jaar? Of dat jouw koeling bij storing nog gerepareerd mag worden? Vraag dan nu vrijblijvend en gratis advies aan.

Innovatief koelsysteem

De koelmeubels van Freor staan bekend om het innovatieve ‘Hydroloop’ en ‘Hydroloop Hybrid’ koelsysteem. Deze systemen zijn betaalbaar, toekomstwaardig én milieuvriendelijk. De koelsystemen werken namelijk op het natuurvriendelijke koudemiddel R290 (propaan). De warmte die vrijkomt als de koelingen in gebruik zijn, wordt afgevoerd door een glycol systeem.

Sinds 2021 hebben ondernemers die investeren in het Freor Hydroloopsysteem recht op subsidie via de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Lees er hier meer over.

Bij het ‘Hydroloop Hybrid’ systeem kan de warmte direct vanaf de meubels gebruikt worden voor warmte. Bij het ‘Hydroloop’ systeem kunnen we gebruik maken van zogenaamde fan coil units om restwarmte te gebruiken. Fan coil units zijn ventilatoren die via een filter lucht uit de ruimte aanzuigen en verwarmd weer aan de ruimte toevoegen. Overbodige warmte wordt buiten afgevoerd met een dry cooler.

De voordelen van de Freor koelsystemen

 • Milieuvriendelijk koudemiddel R290 (propaan).
 • 25% energiezuiniger dan R-404A remote installaties.
 • 97% minder kans op koudemiddellekkage.
 • 80% minder koudemiddelgebruik.
 • Lagere investeringskosten dan een CO2 installatie.
 • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning mogelijk.
 • Geen machinekamer nodig.
 • Hoge kwaliteit koelmeubels.
 • Laag geluidsniveau.

Het nieuwe koelen: ideaal voor supermarkten en tankstations

Door de strenge F-gassenverordening wordt de productie en het gebruik van synthetische koudemiddelen (dit zijn niet-natuurlijke koudemiddelen) gefaseerd aan banden gelegd. Het gevolg is dat deze koudemiddelen schaars en daarmee onbetaalbaar worden of niet meer gebruikt mogen worden. De koelinstallaties van Freor zijn daarom ideale koelingen voor supermarkten, tankstations en delicatessenwinkels. De koelingen zijn milieuvriendelijk en goedkoper in aanschaf dan CO2 koelsystemen. Er is geen gasaansluiting nodig en restwarmte gebruiken is eenvoudig en betaalbaar.

Wat zijn de verschillen tussen ‘Hydroloop’ en ‘Hydroloop hybrid’?

Hydroloop
Bij het ‘Hydroloop’ systeem verbinden we de stekkerklare koelmeubels aan een glycol systeem (5), zodat we de vrijgekomen warmte kunnen afvoeren naar buiten (1). Een pompstation (2) pompt het glycol rond door de winkel. Dit pompstation kunnen we buiten of binnen boven de winkel plaatsen. Hiermee bespaar je op een machinekamer én daarmee dus ook op ruimte. We kunnen eventueel gemakkelijk een warmwaterreservoir (3) en/of een fan coil unit (4) aan het systeem koppelen zodat je de restwarmte kunt gebruiken.

Uitleg hydroloop systeem
 1. Dry cooler voor het afvoeren van de warmte | 2. Pompstation om het glycol door het systeem te pompen | 3. Warmwaterreservoir (optie) | 4. Fan coil unit (optie) | 5. Glycol leidingen

Hydroloop Hybrid (Zeker koel)
Bij het ‘Hydroloop Hybrid’ systeem verbinden we de stekkerklare koelmeubels aan een glycol systeem (5), zodat we de vrijgekomen warmte kunnen afvoeren naar buiten (1). In tegenstelling tot het ‘Hydroloop’ systeem, blazen we de warmte nu direct de winkel in. Een pompstation (2) pompt het glycol rond door de winkel. Dit pompstation kunnen we buiten of binnen boven de winkel plaatsen. Hiermee bespaar je op een machinekamer én daarmee dus ook op ruimte. We kunnen eventueel gemakkelijk een warmwaterreservoir (3) en/of een fan coil unit (4) aan het systeem koppelen zodat je de restwarmte te gebruiken. Omdat de koelmeubels uitgevoerd zijn met twee losse watersystemen, is het risico op een complete uitval van de koelingen uitgesloten. Mocht het centrale glycol systeem uitvallen dan kunnen de koelmeubels op hun eigen systeem doordraaien.

Hydroloop Hybrid Systeem
 1. Dry cooler voor het afvoeren van de warmte | 2. Pompstation om het glycol door het systeem te pompen | 3. Warmwaterreservoir (optie) | 4. Fan coil unit (optie) | 5. Glycol leidingen | 6. Directe warmtetoevoer in de winterperiode

‘Hydroloop’ en ‘Hydroloop Hybrid’ alleen bij Freor

Het ‘Hydroloop’ en ‘Hydroloop Hybrid’ systeem is alleen mogelijk met koelapparatuur van Freor. Door deze koeltechnologie vereenvoudigt de montage van koelsystemen en zijn complexe koelinstallaties overbodig.

Toekomstwaardig

Met het innovatieve koelsysteem van Freor kunnen we de impact op het milieu met 95% verminderen. De koel- en vriesmeubels bevatten een kleine inhoud R290 (propaan). Dit natuurlijke koudemiddel heeft een GWP (Global Warming Potential) van 3 per kilogram. Vergelijk dit met het koudemiddel R404A, met een GWP van 3922 per kilogram. De warmte wordt afgevoerd door een ecologische glycol oplossing.

R290 (Propaan) Het milieuvriendelijke koudemiddel

Reduceer kosten en ruimte met eenvoudige installatie

De koelapparatuur komt afgemonteerd uit de fabriek. Op locatie hoeven we alleen het glycol systeem en de elektra aan te sluiten. De installatie van het glycol systeem kunnen we eenvoudig uitvoeren. Het is gemakkelijk om koelingen te verplaatsen, bij te plaatsen en/of te verwijderen. Daarnaast is er geen centrale koelinstallatie nodig: dit scheelt behoorlijk wat ruimte. 

Een betrouwbaar koelsysteem: ook bij storingen en hittegolf

Een ander groot voordeel: elke Freor koeling werkt afzonderlijk. Is er een storing bij één van de koelingen? Dan heeft dit geen invloed op jouw andere koelingen. Zo beperken we het potentiële verlies van producten. We kunnen ieder koelmeubel instellen op de gewenste temperatuur. De vereiste intensiteit van de koelapparatuur instellen gebeurt automatisch. Ook bevat het glycol systeem een reservepomp: zo verhogen we de betrouwbaarheid.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Benieuwd wat wij voor jouw winkel kunnen betekenen? Wij komen graag met u in contact om een vrijblijvende offerte te maken. Maak nu een afspraak.

Kennismaken?

Heb je een vraag? Of wil je kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact op.