Nieuwe koel- en vriesinstallaties voor Coop Wippolder in Delft

Coop Wippolder in Delft sloot eind november voor twee weken haar deuren. De complete winkel werd namelijk verbouwd. Van plafond tot vloer: alles was aan vervanging toe. De supermarkt schakelde ons in om de oude koelingen te vervangen door nieuwe, toekomstbestendige koel- en vriesinstallaties. Een mooie opdracht!

De oude R507 koelsystemen van Coop Wippolder werkten op een koudemiddel met een hoge GWP-waarde. De overheid faseert niet-duurzame koudemiddelen met een hoge GWP-waarde langzaam uit. Over een aantal jaren mogen installaties niet meer bijgevuld worden met deze niet-duurzame koudemiddelen. Voor Coop Wippolder was het dus belangrijk om de oude koelingen te vervangen.

Restwarmte gebruiken voor opwarmen winkel 

Samen met de supermarkt keken we naar de mogelijkheden. We besloten een compleet nieuw hydroloop systeem te installeren. Via dit systeem kunnen we de restwarmte gemakkelijk afvoeren naar buiten. De eigenaar van Coop Wippolder wil in de zomer zijn winkel kunnen koelen en in de winter kunnen verwarmen. Daarom plaatsten we een aircosysteem van Panasonic: dit systeem kan zowel koelen als verwarmen.

Koelingen van Freor en Smeva

De milieuvriendelijke koelmeubels, koel- en vriescellen die we plaatsten, zijn van fabrikanten Freor en Smeva. We plaatsten een koelcel op de vleesafdeling, een koel- en vriescel op de broodafdeling en een koelcel in het magazijn. De koelcel in het magazijn heeft een ‘snelloopdeur’: deze deur kan snel open en dicht. Hierdoor kunnen de supermarktmedewerkers snel en gemakkelijk producten pakken voor in de winkel. Ook hebben we twee bestaande vriescellen in de kelder voorzien van een toekomstwaardige installatie. 

Groots met een Groene G

Het project bij Coop Wippolder was het grootste project voor Koelservice van Tol tot nu toe. We installeerden de volgende koel- en vriesinstallaties:

Na vier werkdagen waren de meeste koelingen in bedrijf. Ook monteerden we in dezelfde week het airconditioningsysteem van Panasonic. Dit systeem voldoet aan de Pressure Equipment Directive (PED). Dat houdt in dat het ontwerp, de fabricage en de keuring voldoen aan de Europese wetgeving.

Meldkamer

Alle koelinstallaties zijn gekoppeld aan onze meldkamer. Zo kunnen zowel wij als Coop Wippolder de koelingen op afstand in de gaten houden. En zien of ze nog goed werken.

Koeltechniek met een Zwitsers uurwerk

De koel- en vriesmeubels van Freor zijn altijd voorzien van de nieuwste technieken. De fabrikant onderzoekt namelijk continu hoe de temperatuur zo constant mogelijk blijft met een zo laag mogelijk energieverbruik. Ook bij bestaande installaties kunnen we de nieuwe technieken doorvoeren door de software te updaten.

Ben je benieuwd of je jouw koudemiddel nog mag gebruiken over een aantal jaar? Of dat jouw koeling bij storing nog gerepareerd mag worden? Vraag dan nu vrijblijvend en gratis advies aan!

Kennismaken?

Heb je een vraag? Of wil je kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact op.