Tankstationondernemer Van Langen kiest voor het nieuwe koelen

Nog even en alle bedrijven moeten om naar duurzame toekomstwaardige manieren om te koelen. Synthetische koudemiddelen worden uitgefaseerd en vervangen door milieuvriendelijke varianten. Tankstationondernemer Jerry van Langen schakelde Koelservice van Tol in en koos voor een gloednieuwe koeling van Freor. Een echte blikvanger in de winkel.

Het tankstation plus de garage van de broers Van Langen zijn al sinds 1969 een begrip in Schoorl. De opa van Jerry startte het bedrijf en sinds 2017 staat de derde generatie aan het roer. “Er is een hoop veranderd. We zijn bijvoorbeeld overgestapt van Esso naar Texaco. Esso verdween destijds een beetje uit het straatbeeld en alle toeristen die hier komen zijn heel gevoelig voor een merk aan de gevel.” Een blik op het assortiment van Van Langen leert dat het assortiment afwijkt van dat in de gemiddelde tankshop. “Dat heeft te maken met de vele toeristen, daar passen wij ons assortiment op aan.”

Blikvanger

In de shop van Van Langen komt het grootste deel van de omzet nog steeds uit tabak. “Daarna is frisdranken denk ik wel de meest relevante categorie.” Het koelmeubel met koude dranken vormt dan ook een blikvanger in de shop. “We hadden eerst drie hoge koelingen staan met de motoren onderin. Deze koelingen gaven zoveel warmte af dat we een aparte airco nodig hadden om de ruimte te koelen. Ik kon van de frisdrankleverancier nieuwe koelkasten krijgen, maar het blijven stroomvreters. Omdat ik graag wil verduurzamen, ging ik op zoek naar een alternatief”, vertelt de ondernemer. Van Langen kwam al gauw uit bij Koelservice Van Tol. “Omdat een van m’n koelingen stuk was, had ik meteen wat nieuws nodig. Van Tol regelde alles gelukkig heel snel. Nu heb ik in plaats van drie koelingen één koeling die iets minder ruimte in beslag neemt, maar waar ik veel meer in kwijt kan, doordat onderin geen motoren meer draaien. De koeling is geplaatst, aangezet en in no time werkte het. Het ziet er niet alleen heel strak uit met een mooie verlichting en goede weerspiegeling, het bespaart me ook nu al enorm veel energie. De motoren zijn veel stiller, slaan minder vaak aan en er komt beduidend minder warmte van deze koeling af, waardoor ik de airco niet meer zo hard nodig heb”, zegt Van Langen.

Innovatief systeem
Het koelmeubel in de tankshop is van het merk Freor. Een merk dat Koelservice Van Tol sinds begin dit jaar als enige in Nederland voert. Het milieuvriendelijke merk is afkomstig uit Litouwen. Paul Wertwijn, accountmanager bij Koelservice Van Tol: “In 2020 mogen er geen koelinstallaties geplaatst worden die gebruikmaken van R404A en in 2022 worden soortgelijke vervangers eveneens aan banden gelegd. Ook komen er diverse bijvulverboden, waardoor het repareren van diverse installaties lastig kan worden. Met de nieuwe regels in aantocht gingen we op zoek naar een milieuvriendelijke koeloplossing. We kwamen in aanraking met Freor. Een hydroloopsysteem uit Litouwen, dat propaan als koudemiddel gebruikt en waar de warmte wordt afgevoerd door een glycolsysteem. Voor ons staat dit echt voor het nieuwe koelen.” De koelmeubelen worden stekkerklaar aangeleverd. Dit unieke koelsysteem heeft meer dan 80 procent minder koudemiddel en biedt een simpele manier om de winkel te verwarmen. Het hydroloopsysteem valt mede daardoor binnen de EIA, de subsidie voor energieinvesteringsaftrek. “Installatie van het systeem kost niet veel tijd, het kan in een nacht geregeld zijn”, zegt Wertwijn.

Succesverhaal
De broers Van Langen kiezen vanwege de geringe oppervlakte van hun shop ‘slechts’ voor het koelmeubel van Freor. Voor grotere zaken is het echter interessant om ook gebruik te maken van het warmteterugwinsysteem. Daar kan Hans Meijer, eigenaar van een kleine supermarkt in Delft over mee praten. Hij koos begin dit jaar bij de verbouwing van zijn winkel voor het hydroloopsysteem van Freor. “Dankzij het warmteterugwinsysteem hebben we nu een perfecte constante temperatuur van 16 à 17 graden in de winkel. Daarmee bespaar ik nu al 30 procent energie”, zegt Meijer. Koelservice Van Tol is geen bedrijf dat even langskomt, het systeem installeert en daarna weer weg is, benadrukken de ondernemers Van Langen en Meijer. Het bedrijf denkt graag mee over de beste oplossing per ondernemer. Wertwijn: “We willen een gelijkwaardige partner zijn. Na de installatie verzorgen we het onderhoud en blijven we de klant voorzien van advies. Kijk eens op www.hetnieuwekoelen.nl voor meer informatie.”

 

Koelservice van Tol - het nieuwe koelen

Tekst en foto: Out.of.Home Shops

Kennismaken?

Heb je een vraag? Of wil je kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact op.